کونژنکتیویت یا التهاب ملتحمه

ملتحمه یا کونژنکتیویک غشاء شفاف و نازک است که روی قسمت‌های قدامی سفیدی چشم و سطح داخلی پلک‌ها را می‌پوشاند. به التهاب این قسمت کونژنکتیویت می‌گویند. لفظ pink eye را می‌توان به همه انواع و یا به موارد عفونی آن اطلاق کرد. کونژنکتیویت ممکن است به علت عوامل میکروبی، ویروسی، آلرژیک و یا تحریک جسم خارجی باشد.

کونژنکتیویت یا التهاب ملتحمه

علائم و نشانه‌ها

واضح‌ترین علامت کونژنکتیویت، قرمزی چشم است. قرمزی چشم به دلیل التهاب و پرخونی ملتحمه ایجاد می‌شود. همچنین چشم‌ها ممکن است درد یا خارش داشته باشند. معمولاً دید بیمار طبیعی است و یا ممکن است به طور گذرا به دلیل ترشحات تار شود که معمولاً با پلک زدن مرتفع می‌شود.

انواع کونژنکتیویت

کونژنکتیویت یا التهاب ملتحمه

علل کونژنکتیویت

درمان کونژنکتیویت

در درجه اول باید از بروز آن پیشگیری کرد. هر دو نوع کونژنکتیویت ویروسی و باکتریال به سرعت پخش شده و به افراد دیگر سرایت می‌کنند. در زیر مواردی که باعث کاهش انتشار بیماری می‌شود ذکر شده است:

– دست‌ها را به دفعات بشوئید و از تماس و مالش چشم‌ها خودداری نمایید.

– از مشترک بودن حوله و بالش و وسایل حمام و شستشو با افراد دیگر پرهیز نمایید و پس از هر بار استفاده از وسائل ذکر شده آنها را بشویید.

– از شراکت قطره‌های چشمی و مواد آرایشی با دیگران پرهیز نمایید و پس از بهبود کونژنکتیویت آن‌ها را عوض کرده تا دوباره دچار عفونت نشوید.

– عدم استفاده از لنز تماسی در مدت بیماری و پس از بهبود آنها را حتی‌المقدور عوض نمایید.

در موارد کونژنکتیویت‌های ویروسی و باکتریال کمپرس گرم ممکن است باعث آرامش و تسکین چشم‌ها شود.

کونژنکتیویت‌های ویروسی و باکتریال عموماً بدون درمان هم خودبه‌خود بهبود می‌یابند. استفاده از قطره‌های آنتی‌بیوتیک در موارد باکتریال بهبود آن‌ را تسریع بخشیده و همچنین سرایت ‌آن‌ را به دیگران کاهش می‌دهد. در موارد خاصی ممکن است به آنتی‌بیوتیک سیستمیک نیز نیاز پیدا شود. گاهی به دنبال کونژنکتیویت ویروسی ضایعات التهابی در قرنیه ایجاد می‌شود که برای درمان آن‌ها گاهی استروئید موضعی لازم می‌گردد.

کونژنکتیویت‌های ناشی از تبخال باید با داروهای ضدتبخال درمان شوند.

برای کاهش کونژنکتیویت‌ آلرژیک در طول روزهایی که گرده‌های گیاهان زیاد است (به هنگام وزش باد و فصل بهار) پنجره و درب‌ها را بسته نگاه داشته مانع ورود آن‌ها به داخل شوید. اگر در معرض دود و مواد شیمیایی هستید در نواحی که تهویه خوبی دارد بایستید. در موارد کونژنکتیویت آلرژیک کمپرس سرد خیلی تسکین دهنده است.

اگر دچار کونژنکتیویت پاپیلری ژانت شده‌اید، معمولاً علت آن استفاده از لنز تماسی است. در این صورت باید حداقل برای مدتی از لنز استفاده نکنید. همچنین ممکن است تعویض نوع لنز برای پیشگیری از عود مفید باشد. کونژنکتیویت پاپیلری ژانت ممکن است به دلیل پروتز و یا تحریک نوک بخیه باشد که در این صورت پزشک ممکن است بخیه را بردارد.